Michael Schumacher, desi purta o casca pe partie, a fost ranit grav – iar statisticile din spatele leziunii la cap pe pante sunt extrem de confuze. Care este lucrul corect de facut? Casca de protectie poate fi utila in special in cazul copiilor pentru a-i feri de leziuni la cap. Castile de schi pot fi tot mai la moda, dar asta nu inseamna ca leziunile cerebrale devin mai putin frecvente. Michael Schumacher purta o casca atunci cand a lovit cu capul pe o stanca in Meribel, dar care nu l-a oprit de la realizarea unei leziuni foarte grave la cap. Statisticile americane spun ca in SUA aproximativ 70% dintre schiori si snowboard-isti acum poarta casti de protectie (triplu fata de 2003), dar ca leziunile cerebrale sau decesele nu au scazut! In Europa, desi utilizarea castilor este in crestere, de asemenea, (pana la 76% in Elvetia), la fel, sunt leziuni la cap. Asadar, purtarea castilor de protectie ne ofera un fals sentiment de securitate, sau poate induce in eroare datele?
Solutia?
Este greu de dovedit ca purtarea castilor reduce leziunile la cap, deoarece alte lucruri influenteaza statisticile, cum ar fi cresterea asumarii de riscuri, imbunatatiri in detectarea leziunilor cerebrale si densitatea traficului pe pante. Cele mai grave leziuni ale capului apar atunci cand schiorii au lovit pietre sau oameni sau copaci. Leziunile la cap sunt rare, dar provoaca 60% din decesele la sporturile pe zapada.
Dupa EuroSafe, castile de protectie reduc leziunile cap intre 21 si 45% – intervalul fiind din cauza diferentelor in criteriile studiilor. Castile de protectie pot fi de mare ajutor pentru copii, cu un studiu care arata o reducere la jumatate in leziunile la cap pentru cei sub 10 ani. In America se recomanda ca toti schiorii de agrement si snowboard sa poarte casti de protectie.
Se sustine, de asemenea, ca aceste casti previn leziunile la cap si ca utilizarea castii este mai mare in schiori calificati – cazurile cele mai riscante. In timp ce castile afecteaza usor auzul, acestea nu afecteaza vederea, ceea ce este mai important in evitarea coliziunilor. Acesta poate schimba modul in care oamenii se comporta la coborarea pe pante, deci poate avea de suferit performanta, mai ales la profesionisti.