In Legea 372/2005, la Art. 12 – alin. (2), se prevede că „Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere”.
Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanta energetica a cladirilor cere statelor sale membre, printre altele, stabilirea unui sistem pentru certificarea energetica a imobilelor.
Certificatul energetic va conduce la o determinare mai exacta a pretului imobilului, adica pretul caselor care au o clasa energetica mai ridicata va creste, deoarece sunt mult mai usor de intretinut, lucru evident in detrimentul imobilelor care au o eficienta energetica scazuta.
Plecand de la realele caracteristici ale binomului constructie – instalatii aferente (care au fost stabilite de auditul energetic), certificatul energetic clasifică imobilul in diverse clase de mediu si de performanta energetica si da locuintei o asa-numita nota energetica. Aceasta ofera proprietarului cat si potentialului cumparator ori chirias, o suma de informatii cu privire la consumul real energetic, adica la cat se pot ridica, lunar, cheltuielile de intretinere dar si ce sume de bani vor avea de investit pentru a aduce imobilul la parametrii optimi.
Din start, la cumpararea sau inchirierea locuintei, clientul va afla cantitatea de energie care se consuma, in fiecare an, pe un metru patrat din spatiul util, putand astfel decide daca sa aleaga o cladire din clasa A, care este una eficienta energetic, ori o cladire din clasa E, care are o eficienta energetica scazuta.
Desi la achizitionare / inchiriere un imobil care are o eficienta energetica mai redusa poate costa mai putin, de-a lungul timpului, din cauza costurilor mai mari legate de incalzirea din perioada rece dar si de racirea din perioada calda, imobilul se va dovedi a fi, în realitate, mult mai scump.
Sa nu uitam un alt lucru important: locatarii au un confort mult mai scazut daca stau intr-o locuinta care are o eficienta energetica scazuta.
Sincer, nu stiu cata lume se foloseste de informatiile din hartiile alea atunci cand vor sa cumpere o casa sau un apartament. Mai degraba pare un document necesar, pe care nu ai cum sa-l ocolesti, adica niste bani care trebuie sa-i scoti din buzunar.